Akran Çevrim İçi Kapasite Geliştirme Eğitim Programı
Projemiz kapsamında, Haklar Ağı üyelerinin yerel düzeyde insan haklarına ve çeşitliliğe saygılı, anlamlı ve kapsayıcı gençlik katılımına yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla tasarlanan "Akran Çevrim İçi Kapasite Geliştirme Eğitim Programı"nı hayata geçirdik!
Bu eğitim programı, alanında uzman eğitmenlerin deneyimsel ve etkileşimli metotlarla destekleyeceği eğitimler aracılığıyla üyelere bütüncül bir öğrenme deneyimi sağlayan ve üyelerin gençlik katılımını destekleme ve politika değişikliğini savunma kapasitesini güçlendiren 8 modülden oluşmuştur:
1. Anlamlı ve Kapsayıcı Gençlik Katılımı (Cengiz Kayhan)
2. Gençlerle Çalışmada Hak Temelli Yaklaşım (Hamit Levent Evci)
3. Gençlik Çalışmaları ve Savunuculuk (Mevlüde Sahillioğulları)
4. Yerel Katılım Mekanizmaları (Gaye Tuğrulöz)
5. Katılım Hakkı (Emre Efe Güzel)
6. İnsan Hakları Temelli Programlama ve Belediyeler (Anıl Kocaoğulları)
7. Belediyelerin Gençlik Politikalarının İzlenmesi (Nevzat Taşçı)
8. Azınlık Hakları Çerçevesinde Ayrımcılığa Uğramama Hakkı (Olgun Akbulut)
* Bu artwork, eğitmenlerimizden Cengiz Kayhan tarafından hazırlanmıştır.
Bu program Ekim ve Kasım 2024 ayları arasında tamamlanmıştır ve toplam 24 saat (her modül 3 saat) sürmüştür. Programa 23 şehirden toplam 253 katılımcı (en az 12 saat katılım sağlayan) dahil olurken, programı tam katılımla dahil olan 47 katılımcıya ise sertifika verilmiştir. Katılımcıların y’u 25 yaş ve altındaydı.
Değerlendirmeye gelince; programın başında ve sonunda bir ön-son test uygulanmış ve her modüle özgü bir değerlendirme formu oluşturulmuştur. Bu formların yanıtlarına göre, katılımcıların anlamlı ve kapsayıcı gençlik katılımı konusundaki bilgi ve farkındalık seviyelerinde ortalama ?,76 artış gözlemlenmiştir ve genel memnuniyet oranı ?,24 olarak kaydedilmiştir.Öne çıkan katılımcı yorumları ise şu şekildedir:
• “Ortak sorunlarımızı birlikte tartışmak çok olumlu oldu. Deneyimlerimizi paylaşmak, gençlik katılımı konusundaki engelleri birlikte aşmamız gerektiğini gösterdi.”
• “Çevrimiçi eğitim, örgütlenme ve savunuculuk konusunda zihnimi açtı. Anlamlı katılım, gelecekte değil, bugünden şekillendirebileceğimiz bir şey olduğunu fark ettim.”
• “Mevcut genç tanımlarının eksik ve yetersiz olduğunu görmek beni derinden etkiledi; daha kapsayıcı ve kendi kendini belirleyen bir yaklaşıma ihtiyacımız var.”
• “İnteraktif format ve grup çalışmaları, teoriyi pratikle birleştirerek konuları çok daha somut hale getirdi.”
• “Eğitimin sonunda, savunuculuk için somut adımlar atabileceğime dair güçlü bir inanç geliştirdim. Hak temelli yaklaşımın ne kadar önemli olduğunu anladım.”
• “Eşitlik ve ayrımcılığa uğramama hakkı konusundaki odak, kapsayıcı bir demokratik toplum yaratma hedefimizi pekiştirdi.